Tekninen analyysi on myös sijoittajalle tärkeä työkalu. Osa 1: Stage Analysis

Teknistä analyysiä pidetään usein vain treidaajien työkaluna, mutta itse näen teknisen analyysin toimivan kaikkein parhaiten pitkillä aikaväleillä, kun etsitään hyvässä nousussa olevia yhtiöitä. Puhutaan ihan kuukausista ja vuosista.

Voisi sanoa, että tekninen analyysi kuvaa rahavirtoja ja markkinoiden psykologiaa. Kannattaa olla siellä mihin muut ovat vasta tulossa.

Valitettavasti moni ostaa esimerkiksi analyytikkojen suositusten perusteella tai vaikka vain halvan P/E:n takia, mutta nämä eivät ennusta osakkeen tulevaisuutta kovinkaan hyvin.

Paha esimerkki oli Peloton (NASDAQ:PTON), joka sai jopa $190 tavoitehinnan analyytikolta, jonka jälkeen osake on ollut niinkin alhaalla kuin $8,22.

Usein tavoitehinnat nousevat kun osake nousee ja toisinpäin laskeviin kurssseihin. Onko niillä silloin mitään arvoa? Peloton ei ole ikinä tehnyt voittoa, eikä varmasti tule tekemään jatkossakaan. Toisaalta fundamentit eivät estäneet Pelotonta tai mitään muutakaan osaketta nousemasta. 

“Markets can stay irrational longer than you can stay solvent."  Tätä varmasti sanottiin aika monelle, jotka hävisivät rahaa yrittämällä shortata paisuvaa teknokuplaa. Itsekkin olin idiootti ja yritin shortata S&P500, onneksi vain pienellä rahalla.

Noh, välillä kannattaa unohtaa fundamentit ja tutkia osaketta objektiivisesti teknisen analyysin kautta. Siihen on helpot työkalut, jotka kaikki voi oppia.


Sijoittajan työkaluista oma suosikkini on ehdottomasti Stan Weinsteinin "Stage Analysis" 





Tämä hyvin yksinkertainen työkalu, jonka kuka tahansa oppii minuutissa. Katsot vain mihin suuntaan 30 viikon liukuva keskiarvo osoittaa ja sen perusteella osake voidaan jakaa näihin eri vaiheisiin. Stage 1-4.

Vastaavasti 200 päivän keskiarvo on toinen yleinen, hieman hitaampi indikaattori, jolla voidaan tehdä ihan samanlaisia johtopäätöksiä.




Lähdetään sitten katsomaan esimerkkejä.


Peletonia (NASDAQ:PTON) olisi voinut treidata näinkin yksinkertaisesti. Jos halutaan yrittää ajoittaa huippuja vielä paremmin tarvitaan lisää työkaluja ja rohkeutta myydä koviin nousupiikkeihin.

Stage 1. Osake heiluu rangessa. Ei selkeää suuntaa.

Stage 2. Alkaa kun osake tekee uudet huiput ja 10 & 30 viikon keskiarvot kääntyvät nouseviksi. Osake nousee hyvällä kulmakertoimella, eikä sulje perjantaina alle liukuvien keskiarvojen. 
Stage 3. Hinta alkaa koskettaa 30 viikon keskiarvoa,  eikä se ole enää nouseva. Tässä vaiheessa ole valmis myymään kaikki, jos osake ei nopeasti palaudu uuteen nousuun. Jos haluat antaa osakkeelle vielä mahdollisuuden niin katso 50 viikon keskiarvoa, toisinaan sekin voi toimia tukitasona ja palauttaa osakkeen uuteen nousuun.

Stage 4. Pulkkamäki alkaa. 30 viikon keskiarvo kääntyy laskevaksi. Myy heti kaikki osakkeet, vaikka sydän sanoisi muuta. Tunteet ovat yleensä vain vaikeuttamassa päätöksiä. Aina voit myöhemmin palata saman osakkeen omistajaksi, kun käyrät osoittavat taas ylöspäin ja nousu on valmis jatkumaan.



Suomalaisten suosikki. QT GROUP OYJ (OMXHEX:QTCOM)

Uudet huiput käynnistävät Stage 2 nousun kesäkuussa 2020. Tätä kestää tammikuuhun 2022. 

Tälläsessä raketissa ei kannata mitään päiväkauppaa harrastaa. Nousu on niin vahvaa, että 30-viikon keskiarvoon ei edes kosketa. Se siis kunnon superosake. Nyt vain näyttää tosi paskalta kyllä, eikä alennukseen kannata enää tarttua. Odottaisin ihan rauhassa keskiarvojen palautumista nouseviksi.


REVENIO GROUP CORPORATION (OMXHEX:REG1V)

Aika selkeästi oli tuo stage 2 nousukausi, jonka jälkeen eka close sinisen 30 viikon keskiarvon alle oli hyvä paikka myydä.



Tiivistettynä

Osta vahvoja stage 2-osakkeita nouseviin kursseihin. 

Hyviä ostopaikkoja: uusi huippu useamman kuukauden tauon jälkeen tai kosketus nousevaan 10 viikon keskiarvoon.

Hyviä myyntipaikkoja: Kun hinta sulkee 30 viikon keskiarvon alle (ELI STAGE 2 PÄÄTTYY) ja varsinkin, jos 30 viikon keskiarvo kääntyy laskevaksi. Pystysuoran nousun jälkeen sulku 10 viikon alle on myös aika hyvä paikka keventää. 

Viimeistään jos 50 viikon keskiarvo ei pidä, niin sitten on aika iso mahdollisuus, että olit väärässä sijoitusideasi kanssa.

Äläkä omista stage 4 - osakkeita. -52% Peleton (NASDAQ:PTON) @ $81 saattoi näyttää hyvältä tarjoukselta. Myöhemmin se oli tosiaan $8,22 ja nykyään $13,53. Kuten alla olevassa kuvassa näkyy.




Jos olisin luottanut Stage Analyysiin niin salkkuni olisi varmasti reippaasti plussalla eikä 8% tappiolla YTD. Olen ollut liian optimistinen öljyn ja arvometallien kanssa, enkä keventänyt kun tuli tilaisuuksia.

Tälläisten analyyisen oppiminen on helppoa. Vaikeinta on löytää itsekuri, jolla toteuttaa strategiaa vuodesta toiseen ilman, että omat fiilikset ja fundamentit sotkee päätä liikaa.

Lisää lukemista

Osta Stan Weinsteinin kirja. Se on vanha, mutta ihan paras (5/5)! Kirjassa on myös lisää sääntöjä ostamiseen, myymiseen. Siinä myös opitaan vertailemaan stage 2- osakkeita keskenään, sillä kaikkien nousupotentiaali ei ole ihan sama. Kirja on tavallaan kurssimuotoinen, jokaisen kappaleen lopuksi tehdään koe, jossa testataan kuinka hyvin opit kappaleen sisällön.

Kirjan löydät netistä myös ilmaiseksi .pdf-muodossa. Kannattaa vain etsiä mielummin valokuvaversio, eikä niitä AI-skannattuja tekstiversioita. Tekstiversioista ei saa mitään selvää, koska osa sanoista ja varsinkin numeroista on mennyt ihan sekaisin AI:n käsittelyssä.


Kommentit

Suositut tekstit